lauantai 17. tammikuuta 2015

67. Marjaleena Nordlund
HYVÄÄ KALASTA – KALARUOKIEN KEITTOKIRJA
Uutta, kevyttä, herkullista
Päällyskuva: Martti Kirjavainen

"Ensimmäinen suomalainen kalaruokien keittokirja suosittujen keittiöseeprojen tekijältä. Kotitalousopettaja Marjaleena Nordlund tarjoaa nyt herkullista kulinaristeille, kaikille kalaruokien ystäville. Runsaasti näppäriä ruokaohjeita, uusia tapoja käyttää kalaa ruoan valmistuksessa. Tervetullut uutuus »keittokirjastoonne» Kiireisen keittokirjan ja Mausteoppaan rinnalle."

WSOY 1971
66. Roland Möllerfors
FOTO-OPAS 3
Värivalokuvauksen perustiedot
Päällyskuva: Ä Fethulla

"Kuinka vältämme värikuvissamme ikävät yllätykset, vaikkapa siniset kasvot ja ruskean taivaan. Foto-opas 1:n ja 2:n kirjoittaja, tunnettu ruotsalainen valokuvaaja ja toimittaja, tutustuttaa meidät värivalokuvauksen salaisuuksiin. 23 värivalokuvan ja asiapitoisen tekstin avulla hän kertoo värisommittelusta, väristä ja valaistuksesta, muoto-, maisema- ja lähikuvista, värifilmilaaduista, siitä miten saamme kuvissamme värin elämään."

WSOY 1971
65. Raija Riikkala
OPI RENTOUTUMAAN
Kiireisille ja stressatuille
Päällys: tieto puuttuu

"Oletko kärttyisä ja hermostunut? Etkö saa illalla unen päästä kiinni, vaikka olet kuolemanväsynyt? Eikö työ maistu? – Eli oletko unohtanut synnynnäisen retoutumisen taitosi? Jos niin on käynyt, sinun on opeteltava tämä taito uudelleen aktiivisesti harjoittelemalla ja harrastamalla. Tämän oppaan kurssilla opit fysiologista rentoutumista, s.o. opit vähentämään jännitystä ja stressiä lihasrentoutuksen avulla. Menetelmä sopii kaikille, se on hauska ja helppo oppia. Kokeile!"

WSOY 1975
64. Esko Puupponen
KORISTEPUUT JA -PENSAAT
kotipihaa kaunistamaan
Päällyskuva: Esko Puupponen

"Tiedättekö mitkä kasvit soveltuvat juuri Teidän pihallenne? Osaatteko hoitaa niitä oikein? Viisainta antaa Esko Puupposen auttaa! Hän kertoo Suomessa viihtyvistä koristepuista ja -pensaista, myös jaloruusuista, havu- ja köynnöskasveista. Hän opastaa valitsemaan; kuvailee lajeja jotka kukkivat kauneimmin, lajeja joiden syysvärit ovat hehkuvimmat. Paitsi istutuksesta ja vuotuisesta hoidosta tämä opas kertoo myös suunnittelun alkeista ja kasvien ryhmittelystä, korostaa kasveilla saatavan suojan merkitystä ja houkuttelee uusien kasvien hankintaan. Kirjanssa mainitaa noin 440 lajia ja lajiketta."

WSOY 1971
63. Tarmo Mäki-Kuutti & Vesihiihtoliitto
VESIHIIHTOA OPPIMAAN
Hauskasti kuntoa ja virkistystä
Päällyskuva: Reino Lounimo

"Vesihiihdosta ei ole tätä ennen julkaistu Suomessa kirjaa, joka asiantuntevalla tavalla opastaisi vesihiihtourheiluun. Tämän vuoksi toteamme tyydytyksellä Vesihiihtoa oppimaan-kirjan ilmestymisen ja suosittelemme kirjaa jokaisen vesihiihtäjän käteen. Kirjassa korostetaan vesihiihdon turvallisuusnäkökohtia ja annetaan kuluttajavalistusta myös välineistön suhteen. Tämä vesihiihto-opas välittää lukijalle myös sen kipinän, joka on saanut 8-80-vuotiaat vesisuksille, kenet kuntoaan hoitamaan, kenet vesihiihdon kilpalajeja harrastamaan."
Suomen Vesihiihtoliiton Tekninen Toimikunta

WSOY 1971
62. Mauri Tuulio – Pekka Voipio – Eero Tolvanen
PYÖRÄILEMÄÄN
Retki-, kunto- ja kilpapyöräily
Päällys: tieto puuttuu

"Suomessa on kolmattamiljoonaa polkupyörää – ja vähintään yhtä monta pyöräilijää. Tämä on heidän seepransa. Se kertoo kaiken tietämisen arvoisen pyörästä ja pyöräilystä, pyörän valinnasta sen huoltoon ja korjauksiin, liikennesäänöistä yhdyskuntasuunnitteluun. Retki-, kunto- ja kilpapyöräilijät löytävät kirjasta oman lukunsa ja lapsia ja nuoria ohjataan kädestä pitäen sellaistakaan rämäpäätä kuin kaupunkipyöräilijää unohtamatta."

WSOY 1976
61. Helge Heikkinen
PURJEHTIMAAN
Perustiedot purjeveneistä
Päällyskuva: Lauri Polón

"Veneenostopuuhissa? Asiantuntijan johdolla aloittelevankin on helppo tehdä oikea ratkaisu olipa kysymyksessä sitten matkaveneen, retkeilyveneen tai kilpapurjehdusveneen hankinta. Merikapteeni Helge Heikkisen perusteellinen opas selvittelee kuvineen ja hinta-arvioineen kaikki ne venetyypit, jotka on mainittu Suomen purjehtijaliiton vuoden 1970 venerekisterissä sekä erikoisveneistä optimistijollat, katamaraanit ja trimaraanit. Lisäksi käsitellään purjehduksen perusteita, ja kirjaan liittyy tunnitustaulukko, jossa veneet ovat aakkosjärjestyksessä, myös ruotsiksi mainuttuina."

WSOY 1971

60. Vuokko Österlund

LAPSENI MENEE KOULUUN
Koulu tutuksi etukäteen
Päällyskuva: Teuvo Kanerva

Koulu uudistuu, opetusmenetelmät kehittyvät. Ne tiedot, jotka vanhemmilla on koulusta omalta kouluajaltaan eivä enää pidä paikkaansa. Tässä koulu-seeprassa kerrotaan oppilaiden vanhemmille, millainen on se koulun maailma ja kasvuympäristö, mihin nykyinen ekaluokkalainen kodin tutusta ja turvallisesta ilmapiiristä siirtyy. Kirjan avulla vanhemmat voivat etukäteen selvittää perheen pienelle kouluunlähtijälle, mikä on tämän päivän koulu.

WSOY 1971
59. Ilkka Vartiovaara – Timo Klaukka
SYDÄNVERITULPPA
Terveydenarvoista tietoa kansantaudista
Päällyskuva: Raimo Raatikainen

"Sydänveritulppa, sepelvaltimotukos, sydänhalvaus, sydäninfarkti – vuosittain yli 8000 uhria vaativalla kansantaudilla on monta nimeä. Ilkka Vartiovaaran ja Timo Klaukan laatimaan kirjaan on koottu asiantuntijalääkäreiden tietoa taudin kuvasta, ennaltaehkäisystä, hoidosta, kuntoutuksesta, toimenpiteistä sairauden sattuessa. Se selvittää syyt ja riskitekijät, jotka tuntemalla itse kukin voi toimia synkän sydäntautitilanteen parantamiseksi."

WSOY1971
58. Tarmo Mäki-Kuutti
PERUSKOULU
Mitä koulunuudistus merkitsee
Päällys: Mauri Kalima

"Keväällä 1970 vahvistettiin peruskoulun opetussuunnitelmat, ja siirtyminen peruskoulujärjestelmään alkaa ensimmäisiksi ennättäneissä kunnissa syyslukukaudesta 1971. Peruskoulua on kokeiltu viime vuosina yli kolmellakymmenellä paikkakunnalla. Näiden kokemusten pohjalta laadittu peruskoulu-seepra selvittää oppilaille ja vanhemmille uudistuksen sisällön ja merkityksen.
Kirjan esipuheen on kirjoittanut Kouluhallituksen kokeilutoimiston toimistopäällikkö Erkki Aho, tekstiosan peruskoulun suunnitelmatyöhön osallistunut opettaja Tarmo Mäki-Kuutti."

WSOY1971

57. Pirkko Alopaeus – Katrina Pora
HAUSKIMMAT LEIKIT
Uudet ja vanhat – ulkona ja sisällä
Päällyskuva: Yrjö Mattinen

"Aletaanko kuurupiiloa vai Kimiä? Leikkien keksiminen tuottaa välistä pulmia niin lapsille kuin aikuisillekin. Avuksi tulevat nyt kokeneet seeprantekijät, lastentarhanopettajat Pirkko Alopaeus ja Katrina Pora, jotka opastavat sekä tuttujen että uusien leikkien maailmaan. Selkeät ohjeet ja tarkat säännöt takaavat ettei leikki käänny kiistelyksi. Samojen tekijöiden aikaisemmat: Kehittävää askartelua, Mitä minä tekisin sekä Lasten juhlat."

WSOY 1971

56. Esko ala-Ketola
KESÄMÖKIN LAINTIETO
Pykälät ja vapaa-aika
Päällyskuva: Pekka Loiri

"Varatuomari Ala-Ketola selvittelee tässä lakiseeprassa kesämökin kauppaan, maanmittaukseen, lainhuudatukseen, kiinnitykseen ja rakentamiseen liittyvät lakiasiat, samoin tärkeimmät tieoikeutta, maan ja vesien käyttöä, metsästystä ja kalastusta, luonnonsuojelua, palosuojelua, pakkolunastusta, verotusta ja mahdollisia riitaisuuksia koskevat seikat. – Välttämötän kirja kaikille kesämökin omistajille ja mökin hankintaa suunnitteleville."

WSOY 1971
55. Esko Puupponen
KOTIPUUTARHAN TYÖKALENTERI
maaliskuusta marraskuuhun
Päällyskuva: Pekka Knuuttila

"Runsaasti kuvitettu käytännön opas esittelee puutarhan tärkeimmät työt kautta koko kasvukauden, maaliskuusta marraskuuhun. Havainnollinen muistio on jaettu kahden viikon kausiin, se kertoo milloin on muokkauksen, istutuksen, lannoituksen, kastelun tai leikkausen aika, esittelee kunkin ajankohdan kauneimmat kukkivat puuvartiskasvit, antaa runsaasti vihjeitä uusista järjestelyistä, joiden avulla pihan kaikki kohteet saadaan mahdollisimman kukoistaviksi. Kotipuutarhan työkalenterista katsomalla aloittelevakin pihatarhuri saa työt luistamaan ja uhkeutta riittämään koko kesäksi."

WSOY 1971
54. Roland Möllerfors
FOTO-OPAS 2
Filmistä negatiiviksi ja kuvaksi
Päällys: Ä. Fethulla

"Persoonalliseen tulokseen pyrkivä mustavalkokuvauksen harrastaja ei tyydy vain näppäilemään, hän haluaa itse myös kehittää filmin ja vedostaa sen kuviksi. Foto-opas 1:n tekijä, tunnettu ruotsalainen valokuvaaja kertoo havainnollisesti perustiedot kotioloissa toimivasta pimeähuoneesta, siellä tarvittavista välineistä, kehittämisestä, valokuvauspapereista, vedostamisesta, rajaamisesta, filmien ja kuvien arkistoinnista – tasoittaa valokuvauksen harrastajalle tien filmista negatiiviksi ja kuvaksi."

WSOY 1971 
53. Pentti Lehtola
LIIKENNEVAHINKO
Korvausten abc
Päällys: Raimo Raatikainen

"Ensimmäiset toimenpiteet vahinkopaikalla – moottoriajoneuvon vaurioituminen – rattijuopon aiheuttama vahinko – peukalokyytiläinen ja muut matkustajat – vahingon aiheuttajana ulkomainen ajoneuvo – korvausten hakeminen (liitteenä lomakemallit). Jokamiehen oikeusturvaa lisäävän opaskirjan tekijä, varatuomari Pentti Lehtola selvittää laajan käytännön kokemuksensa perusteella liikennevahinkojen korvauslajeja sekä korvausten hakemista mitä erilaisimmissa liikennevahinkotilanteissa."

WSOY 1971
52. Hans Kraus
NISKA- JA SELKÄKIVUT
Syyt • ehkäisy • kuntoutus
Päällys: Raimo Raatikainen

"Tri Kraus on amerikkalainen uranuurtaja tutkimuksissa, jotka pyrkivät selvittämään syitä yhä yleistyviin selkä- ja niskasärkyihin. Suurinmaksi syyksi näihin sairauksiin tri Kraus katsoo liian helpon elintavan, liian vähäisen liikunnan. Tri Kraus, joka hoiti mm. presidentti Kennedyn selkäsairautta, on suunnitellut laajan sarjan kuntoustusliikkeitä. Liikesarjat soveltuvat kivuista kärsiville riippumatta siitä, missä kullakin on ns. heikko kohta suorituskyvyssä; merkittävä on myös kuntoutuksen ennalta ehkäisevä vaikutus. Teoksen on suomeksi toimittanut lääk. kand. Ilkka Vartiovaara."

WSOY 1971
51. Giorgio Colussi
SUJUVASTI SEITSEMÄLLÄ KIELELLÄ
Sopiva sana tuhansiin tilanteisiin
Päällyskuva: Ädhäm Fethulla

"»Hyvin menee» ruotsiksi, saksaksi, englanniksi, »Se vielä puuttui» ranskaksi, espanjaksi, italiaksi. Sataviisikymmentä lausetta seitsemällä kielellä, sopivat sanat tuhansiin tilanteisiin. Mainio kokoelma arkikielen fraaseja, kohteliaisuuksia, toivomuksia, esittelyjä, selittelyjä, ehdotuksia – sanontoja jotka yleensä puuttuvat oppikirjoista ja turistioppaista, mutta jotka tavallisessa kanssakäymisessa ovat todellista käyttökieltä."

WSOY 1971
50. Raili Niemelä
KILOKAUHUISEN KALORIPELI
Syö oikein – voi hyvin
Päällyskuva: Ä. Fethulla

"Me suomalaiset syömme vielä usein vanhoillisesti ja epäterveellisesti, liian raskaita ruokia. Ruokatottumuksemme eivät ole muuttuneet elämänrytmin muutoksen myötä. Tämä seepra sisältää tähdellistä ravintotietoutta: tietoja ruokalajien vitamiineista, mineraaleista, energiasisällöstä, kotikäyttöön sopivia terveellisiä ja maukkaita ateriayhdistelmiä, neuvoja ravintolaruokien syöjille."

WSOY 1970
49. Sinikka Salokorpi
SÄNKY
Kaikki vuoteesta
Päällyskuva: Kari Haavisto

"Uutta makuuhuoneajattelua. Ei enää tilaa vieviä makuusoppia eikä kömpelöitä vuodesohvia, vaan helppohoitoisia sänkyjä asiallisine tilaratkaisuineen. Sänky-seepra antaa tämänpäivän tietoa valaistuksesta, lattiapäällysteistä, vuodetekstiileistä, kaikista mukavaan nukkumiseen liittyvistä seikoista. Myös parhaat sänkymallistomme esitellään hintatietoja ja valmistajaa myöten."

WSOY 1970
48. Antti Riihimäki
PIENSIJOITTAJAN NIKSIKIRJA
Mikä kannattaa ja mikä ei?
Päällys: Marjatta Söderström

"Pankkitalletukset, osakkeet, obligaatiot, debentuurit, asunto-osakkeet, kiinteä omaisuus, oma yritys. Mikä näistä sopii Teidän tarkoituksiinne? Mihin ja miten sijoitatte? Miten hoidatte sijoituksianne? – Näitä kysymyksiä on hyvä pohtia yhdessä varatuomari Antti Riihimäen kanssa. Hän esittelee piensäästäjän pääasialliset sijoitusmuodot, niiden hyvät ja huonot puolet, kiinnittää huomion varmuuteen, tuottoon, rahaksimuuton helppouteen, inflaation ja verotuksen vaikutukseen – kaikkeen mikä kuuluu varojaan varjelevan ja kartuttavan kansalaisen perustietouteen."

WSOY 1970
47. Leena Bäckström
VAUVAN HOITO JA HOITOVÄLINEET
Nykyaikainen opas äidille ja isälle
Päällys: Urpo Huhtanen

"Ei hermoilua ja hössötystä vaan asiallista suhtautumista, huolellista hoitoa. Neuvolaylilääkärin kirjoittama kirjanen on lähinnä tarkoitettu esikoisen hämmentyneille vanhemmille, mutta samalla se antaa tuoreimmat tiedot »vauvarintamalta» myös kokeneemille vauvanhoitajille. Taatut hoito-ohjeet, kätevimmät uutuusvälineet, käytännöllisin vaatetus, tavallisimmat sairaudet ja niiden hoito."

WSOY 1970
46. Waldemar Bühler
KANKAAN KORISTELU
Batiikki- ja painomenetelmät
Päällyskuva: Arvo Haakana

"Ikivanhaa jaavalaista perua oleva batikkitaide on saavuttamassa yhä kasvavaa suosiota modernina taideaskartelumuotona. Batikkityössä ei kaivata monimutkaisia erikoisvälineitä – vain luovaa mielikuvitusta, kokeilumieltä ja kärsivällisyyttä. Valtion askartelun ohjaajaopiston johtajan Waldemar Bühlerin opaskirjasen avulla pääsee vasta-alkajakin hyvään vauhtiin; näppärissä käsissä syntyy ennenpitkää ihastuttavia eksoottisia puku- ja koristekankaita mitä moninaisimpiin käyttötarkoituksiin."

WSOY 1970
45. Väestöliitto
EHKÄISYMENETELMÄT JA PERHESUUNNITTELU
Vain toivottuja lapsia
Päällyskuva: Marjatta Söderström

"Haluathan turvata perhe-elämäsi, antaa lapsellesi mahdollisimman hyvät lähtökohdat? Vai kuulutko niihin jotka luottavat 'hyvään onneen'? Tämä kirja antaa pettämätöntä tietoa väestö- ja perhepolitiikasta, ehkäisymenetelmistä ja sukupuolista käyttäytymistä koskevasta laista. Nykyaikainen vastuunsa tunteva mies ja nainen tekee ratkaisunsa itse. Eikä tule vahinkoja."

WSOY 1970
44. Arto Seppälä
KRAPULA
Mitä se on ja miten siitä pääsee
Päällyskuva: Jorma Tähtinen

"Tuohenkalpeat kasvot, pakottava pääkoppa, tahmeasti liikkuva ajatus, kertakaikkiaan juntti olo... Kyseessä on epäilemättä pahemmanlaatuinen karapula. Jokamiehen henkilökohtainen A-klinikka tulee kipeään tarpeeseen. Laajoja kansalaispiirejä hyödyttävä kirja antaa asiantuntijalääkäreiden informaatiota siitä mitä krapula on, miten se syntyy, miten sitä hoidetaan. Lyhyesti sanottuna krapula-seepran omistajan seuraava krapula on paljon ystävällisempi kuin edellinen."

WSOY 1970 

43. Madeleine Kats
ODOTAMME LASTA
Iloa ja tervettä järkeä odotusaikaan
Päällyskuva: Pekka Hänninen

"Mitä odottavan äidin ruumiissa ja sielussa tapahtuu, miten syödään, harrastetaan liikuntaa, pidetään mieli virkeänä, mitä isän on hyvä tietää, mitä vauvaa varten hankitaan. Ruotsalaisen toimittajaäidin asiallinen, nykyaikainen opaskirja, jonka suomalaisen laitoksen ovat tarkastaneet lääninkätilö Leena Valvanne ja gynekologi Seija Mäntykoski."

WSOY 1970


42. Pirkko Alopaeus – Katrina Pora
LASTENJUHLAT
Että 'tärkeä tilaisuus' onnistuisi
Päällyskuva: Yrjö Mattinen

"Talvella vietetään vitamiinijuhlaa, vappuna vappujuhlaa ja milloin vain inkkarijuhlaa, 'synttäreitä' tai nimipäiviä. Ohjelmasta vastaavat tutut seeprakirjailijat, lastentarhanopettajat Pirkko Alopaeus ja Katrina Pora. He neuvovat myös koristelussa, pöydän kattamisessa ja tajoilussa. »Tärkeintä on, että jokainen lapsi tuntee olevansa haluttu vieras» he sanovat.

WSOY 1970
41. Aulis Alanen
AIKUISOPISKELU
Aloita jo tänään
Päällyskuva: Marjatta Söderström

"Nyt ensimmäisen kerran: aikuisten opiskelumahdollisuudet ja -muodot selkeästi kartoitettuina. Koulukurssien suorittaminen, ammattiopinnot, vapaat opinnot. Asiantuntijana yht.tri Aulis Alanen, Kansanvalistusseuran Kirjeopiston rehtori ja Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen dosentti."

WSOY 1970

40. Anssi Siukonsaari
MATKAILUPERÄVAUNUT JA AUTORETKEILY
Matkalle uudella tavalla
Päällyskuva: Teuvo Kanerva

"Tekijä perheineen on koeajanut yli kaksikymmentä erilaista matkailuperävaunua. Näin hankittua parustietoutta hän on täydentänyt tutustumalla matkailuperävaunuihin Euroopassa ja Amerikassa. Kaikki tiedot ja kokemukset on koottu monipuoliseksi virkeäksi kirjaksi niille jotka haluavat tutustua tähän yhä suositummaksi tulleeseen lomanviettotapaan."

WSOY 1970
39. Erkki A. Sipponen
KOULUMATKAILU JA OPISKELIJAVAIHTO
Mihin ja mitä oppimaan?
Päällyskuva: Timo Saarnikoivu

"Lehtori Sipposen johdolla toiminut koulumatkailun asiantuntijaryhmä antaa ajankohtaiset, asialliset tiedot kaukomailla kaipaavile koululaisille ja opiskelijoille. Kielenopiskelu-, työ- ja harjoittelumahdollisuudet eri maissa, matka-apurahat, passin ja työluvan hankinta, vieraiden maiden tavat ja olosuhteet saavat tarkan selvityksen. Valokuvakuvitus."

WSOY 1970

38. Tore Sandgren
PELATAAN KORTTIA
33 suosittua seurapeliä pokerista norlanninnakkiin
Päällyskuva: Marjatta Söderström

"Korttipeliseepra takaa viihtyisät peli-illat. Jos maija tai tikki tuntuvat yksitoikkoisilta, seepran avulla oppii käden käänteessä uuden hauskan pelin. Jos säännöistä tulee erimielisyyttä, seepra pelastaa illan. Seurue saattaa korttipelin sijasta kaivata jotain muuta. Silloin seepra opettaa muutaman noppapelin, jotka nykyään ovat todella pop."

WSOY 1976

37. Esko Puupponen
KESTÄVIMMÄT RUUKKUKASVIT
– ja miten ne saadaan viihtymään
Päällyskuva: Esko Puupponen

"Valitkaa kestavimmät, hoitakaa oikein, ottakaa huomioon kasvien erilaiset vaatimukset! Silloin ne todella koristavat kotia. Niistä tulee ilon ja ylpeyden aihe. Tunnettu huonekasviekspertti esittelee valittavaksenne noin 190 lajia, pääasiassa viherkasveja. Hän kertoo miten niitä hoidetaan, hankitaan, sijoitetaan, uusitaan, nuorennetaan; miten sipulikukkia hyödynnetään, tuholaisia torjutaan, lepoa ja kasvua vuorotellaan. Ja miten kasvit saadaan viihtymään myös kuivailmaisissa keskuslämmitystaloissa."

WSOY 1970





36. Roland Möllerfors
FOTO-OPAS 1
Mustavalokuvauksen perustiedot
Päällyskuva: Ädhäm Fethulla

"Kuinka otetaan hyviä persoonallisia kuvia: maisemat, tilanne- ja muotokuvat ilmaiseviksi, sellaisiksi, että niitä kehtaa tuttavilleenkin näyttää. Foto-opas on tarkoitettu lähinnä niille, jotka todella haluavat oppia kuvaamaan, mutta kokeneemmillekin kamerankäyttäjille antavat kirjan monet vihjeet ja selventävät kuvat hyödyllistä tietoa."

WSOY 1970
35. Raimo O. Kojo
SEURAMATKALLA
Että matka onnistuisi
Päällyskuva: Suomen Kuvapalvelu

"Seuramatkailijan viihtyminen riippuu suuresti siitä, miten hän valmistautuu ja varustautuu matkalle, osaako hän tarvittaessa toimia itsenäisesti ilman opasta, kuinka hyvin hän on etukäteen perillä lomakohteesta, tullisäädöksistä, oikeuksistaan seuramatkailijana jne. Seuramatkaseepra järjestää kaikille mukana oleville mahdollisimman onnistuneen loman."

WSOY 1970
34. Mielikki Ivalo
JOOGA
Tie terveyteen ja uuteen elämäntapaan
Päällyskuva: Marjatta Söderström

"Jooga on ihmisen kokonaiskehitystä, elämänohje joka johtaa kehon ja mielen terveyteen. Mielikki Ivalo on ainoa suomalainen, joka on Intiassa suorittanut joogan opettajadiplomin. Hänen ytimekäs opaskirjasensa sisältää tarkat ohjeet asanoiden eli liikkeiden ja pranayamojen eli hengitysliikkeiden suorittamistekniikasta. Lisänä lyhyt selostus joogan historiasta ja mietelauseita joogan filosofiasta."

WSOY 1970
33. Helge Heikkinen
VENEIDEN VARUSTEET
Turvallisesti ja varmasti vesillä
Päällyskuva: Otso Pietinen

"Merikapteeni Helge Heikkisen oppaassa on tarkkaa ja tarpeellista tietoa kaikille veneilijöille. Yhtä hyvin avomeripurjehdukselle lähtevän kuin leppoisasti sisävesiä kiertävän on hyvä tietää mitä varusteita turvalliseen veneeseen kuuluu ja miten sitä käytetään. Oppaasta voi kätevästi tarkistaa että kaikki on kunnossa. Tärkeänä liitteenä kirjassa on uusi veneliikennelaki asetuksineen."

WSOY 1970
32. Helge Heikkinen
MERIRETKEILIJÄN SUOMI
Onnistunut loma merellä
Päällyskuva: Trond Hedström

"Monipuolinen, ensimmäinen ja ainoa meriulkoilijan opaskirja. Valtavasta kokemuksestaan ja arkistostaan merikapteeni Helge Heikkinen on kiteyttänyt pähkinänkuoreen oleellisimmat ohjeet: rannikon ja saariston retkireitti Torniosta Saimaan kanavalle, varusteet, venesatamat, maihinnousu- ja leirintäpaikat, veneen huoltoasemat, rannikkokaupunkien merelliset nähtävyydet. Kertoessaan venevuokraamoista ja järjestetyistä laivamatkoista Heikkinen ohjaa myös veneettömät raikkaalle meriretkelle."

WSOY 1970
31. Erik Haack – Timo T. Kaukonen
VENÄLÄINEN KEITTOKIRJA
Harašo – hyvältä maistuu
Päällyskuva: Marjatta Söderström

"Puškin sanoo: »Valistuneen ihmisen mahalaukulla on lempeän sydämen parhaat ominaisuudet: herkkyys ja kiitollisuus.» Vanhan Venäjän vieraanvaraiseen, kulinaariseen, tunnelmalliseen henkeen laadittu keittokirja sisältää 300 aitoa ruoka- ja juomaohjetta kaviaarista kulitšiin, husaarinpihvistä Moskovan booliin (Teille ja kolmelle muulle, ellei toisin mainita). – Prijatnavo appetita, hyvää ruokahalua!"

WSOY 1970

perjantai 16. tammikuuta 2015

30. Rune Petterson – Eila Tiuri
KISSAKIRJA
Rodut • hankinta • hoito. Kissa kotona ja näyttelyssä
Päällyskuva: Suomen kuvapalvelu

"Kissa on arvoitus. Tuon »kodissa asuvan kesyn petoeläimen» asioihin on syytä perehtyä huolella. Kissakirjan asiantuntevat tekijät esittelevät kissarodut, myös kilpailuluokat, kertovat miten kissaa hoidetaan, syötetään, kasvatetaan, ymmärretään. – Jos arvostat kissaa, kissa saattaa hyväksyä sinut!"

WSOY 1973
29.
PAKASTAMINEN KOTONA
Pakasteyhdistys opastaa
Päällyskuva: Pakasteyhdistys

"Kannattaako pakastaa? Mitä voidaan pakastaa? Miten pakastetaan? Mitä pakastaminen maksaa? Modernin, suositun säilöntämenetelmän kaikki yksityiskohdat. Pakasteyhdistyksen erinomaisessa opaskirjassa. Välttämätöntä tietoa kaikille nykyisille ja tuleville pakastelaitteen käyttäjille sekä maaseudulla että kaupunkioloissa."

WSOY 1973 (neljäs tarkistettu painos)
28. P. J. Muukkonen
ASIAKIRJAOPAS
Asiakirjojen laatiminen: anomukset, kirjelmät, hakemukset, todistukset, sopimukset ym.
Päällys: Raimo Raatikainen

"Nimenomaan suuren yleisön käytännön tarpeita varten suunniteltu opas. Miten laaditaan avioehtosopimus, testamentti, velkakirja, kauppakirja, vahinkoilmoitus, hakemus yksityiseen toimeen, työtodistus, valitus harkintaverosta jne. Pätevyyden takeena prof. Muukkosen laaja asiantuntemus ja haastatteluin saadut tiedot tavallisen ihmisen kiperimmistä pulmista asiakirjakaavakkeen ääressä."

WSOY 1971 (toinen painos)
27. Klaus Krogerus
NAUHURIT JA NAUHOITTAMINEN
Ääni ja kuva talteen • Välineet ja tekniikka
Päällyskuva: tieto puuttuu

"Asiantuntijan kuluttajanvalistusta nauhurin ostajalle, päteviä ohjeita nauhurin omistajalle. Oppaassa esitellään nauhurityypit ja niiden ominaisuudet ensiluokkaisista musiikkinauhureista kasettinauhureihin ja sanelukoneisiin. Neuvotaan miten kotinauhoittaja pääsee nautittavaan ja häiriöttömään tulokseen on sitten kyseessä tavallinen tai stereonauhoitus, äänityksen siirto tai monikertaisnauhoitus. Kirja perehdyttää myös kuvanauhuriin, joka lähitulevaisuudessa on yhä useamman ulottuvilla."

WSOY 1970 (toinen tarkistettu painos)
26. Kullervo Kemppinen
MILLOIN TARVITSEN ASIANAJAJAA
Asianajajan palvelumuodot
Päällys: Raimo Raatikainen

"Asianajajan puheille – missä asioissa? Kaikissa vähänkin tärkeissä, kehdosta hautaa, toteaa kirjan tekijä, varatuomari Kullervo Kemppainen. Sopimusta tai muuta asiakirjaa laadittaessa, kiperässä neuvottelussa, testamentin laadinnassa, kiinteistöä hankittaessa – varsinaisista oikeudenkäynneistä puhumattakaan. Ajankohtainen, virkeästi kirjoitettu tietokirja kartoittaa monipuolisesti asianajolaitoksen nykyiset toiminta- ja palvelumuodot."

WSOY 1970